Gyakran ismételt kérdések

Mi az a elektromos sokkoló (önvédelmi kábítófegyver)?

Az elektromos kábítófegyver egy kézben tartott, akkumulátorral vagy elemmel működő eszköz, amely erős elektromos áramot termel, amelynek célja az ellenfél izom- és idegrendszerének átmeneti megbénítása. Minden elektromos sokkoló végén két tüske (elektróda) található, amelyek között elektromos kisülés történik. Amikor a ravaszt meghúzzák és az elektródákat az ellenfél testére helyezik (közvetlenül a bőrre vagy egy ruharétegen keresztül), az áram áthatol az ellenfél izmain, súlyos fájdalmat, azonnali zavartságot és egyensúlyvesztést okozva. A nagyfeszültség hatására az izommozgást irányító neurológiai impulzusok megzavarodnak. Bár a kábító fegyver kimeneti feszültsége rendkívül magas (akár több millió volt), az áram értéke nagyon alacsony (általában 3 mA körüli), ezért az érintett személyre nézve nincsenek maradandó következmények. 


Halálos-e a kábítófegyver?

Egyáltalán nem. Az elektromos sokkolók nem halálos védelmi eszközök, amelyek csak arra szolgálnak, hogy átmenetileg ártalmatlanná tegyék az ellenfelet. Használatuk nem okoz maradandó hatást.


A sokkoló (kábítófegyver) működik a ruhákon keresztül is?

Igen, működik. A rendkívül magas feszültségnek köszönhetően a kábító fegyverek a normál ruházaton keresztül is hatásosak. A legjobb hatást azonban akkor éri el, ha az elektródákat közvetlenül a bőrhöz nyomja.


A kábítófegyver vagy a paprika spray előnyösebb?

Mindkét önvédelmi eszköznek megvannak az előnyei és hátrányai. Az elektromos sokkoló csak az ellenféllel való szoros kontaktusban használható, míg a paprika spray-el biztonságos távolságot lehet tartani. A spray csak az arcon hatásos, míg a sokkoló szinte bárhol működik a testen. A spray hatékonyságát befolyásolhatják az időjárási körülmények, míg a kábítófegyver hatékonysága az érintkezés hosszától függ. Ideális, ha mind a elektromos sokkoló, mind a paprika spray van Önnél, és nem csak az egyik védelmi módra támaszkodik.


Hogyan kell helyesen használni az elektromos sokkolót?

Ha elektromos sokkolót kell használnia, tartsa stabilan, és az elektródákat irányítsa az ellenfelére. Nyomja meg a kapcsolót, és érintse meg a támadó testét az elektródákkal. Ajánlott a kevésbé mozgékony testrészeket célozni - például a nyakat, a vállakat, a mellkast, a hasat vagy a csípőt. Az érintés tartson néhány másodpercig. A nagyon rövid érintés csak elrettentő hatású. A hosszan tartó érintés (5 másodperc vagy annál hosszabb) az ellenfél egyensúlyvesztését és a földre esését kell, hogy okozza.


Milyen elven működik az elektromos sokkoló (kábítófegyver)?

A kábítófegyver alapvető célja, hogy megzavarja az emberi test kommunikációs rendszerét, amely gyenge elektromos impulzusok segítésével működik. Az elektromos sokkolók kis áramerősséggel nagyfeszültségű elektromos töltést generálnak. A magas feszültség miatt áthatolhat a ruházaton és a bőrön, de a kis áramerősség miatt nem olyan intenzív, hogy maradandó károsodást okozzon. Az érintett személy idegrendszerében azonban sok zavaros információ kezd felhalmozódni, és átmenetileg megbénul.

A sokkoló használata 1-2 ellenféllel szemben fájdalmat, izomgörcsöket és a részegség érzését okozza. Egy 4 másodpercig vagy tovább tartó találat után az egyensúlyvesztés (földre esés) és az izomkontroll elvesztése, zavartság és tájékozódási zavar lép fel. Ez az állapot több percig is eltarthat.